top of page

19.  Viteško srecanje v Pomurju

1.Zbrali smo se na Lovenjakovem dvoru.

2.Pozdravila sta nas amabasador Reda Štrefan Pavlinjek in konzul VO Pomurje Zlatko Borak.

3. Vinsko pot penin in tihih tramincev je predstavil vitez vina Lojze Filipič.

5. Polica nas je navdušila.

7.Ob degustaciji sodijo slastni kruhki z zaseko in tunko.

9.Sledi še kakšno presenečenje.

11. Izročitev priznanja madžarskega reda DEBIBERE za dobro sodelovanje amabasadorju reda Štefanu Pavlinjeku.

12. V Pomurje še pridemo.

19.VITEŠKO SREČANJE V POMURJU 10.6.2023

V lepem sončnem dnevu smo se viteški prijatelji s spremljevalkami in spremljevalci družili v Pomurju. Na Lovenjakovem dvoru sta nas s člani VO Pomurje gostoljubno pričakala ambasador Reda Štefan Pavlinjek in konzul Zlatko Borak. Tako kot je to že običajno je prijateljevanje izzvenelo v odlični organizaciji in  vrhunski izvedbi, v kateri so na našem zanimivem izletu osnovno nit tkali peneči in tihi traminci ob bogati pomurski kulinarični spremljavi. Viteško druženje po Radgonskih in Kapelskih gričih z bujno zorečo trto nam je ob bogatih, raznovrstnih degustacijah odstiralo spoznavanje skrivnosti pridelave zahtevnih sort traminca.

 Uvodni pozdrav našega ambasadorja Štefana Pavlinjeka na Lovenjakovem dvoru v Polani pri Murski soboti po kozarcu penine in okusnem perkeltu je obetal kopico posebnih doživetij. Že na prvem skupnem postanku v Policah nad Gornjo Radgono na družinskem vinogradništvu Kolarič nam je gostitelj Milan, član našega viteškega reda s sinom Aleksandrom, ob predstavitvi več kot  150 let stare vinogradniške kmetije sredi samih vinogradov ponudil tiha in peneča se vina in domač kruh z zaseko in mesom iz tunke. Po ogledu veličastne kleti kjer na klasičen način zorijo različni peneči traminci in predikati traminca, se je naša vožnja z avtobusom nadaljevala na Kapelo in Kapelske gorice vse do Vinske fontane, kjer so nas z izbornim petjem pozdravili pevci Skupine Prekmurci iz Tišine. Nekaj viteških in drugih pesmi, kljub kratki dežni plohi, ni zmotilo nastopa pevcev in zmotilo prešernega razpoloženja vseh udeležencev, ob degustaciji novih tramincev, saj je ponovno posijalo sonce in odkrivalo polno podobo vinogradov, ki se bohotijo daleč naokoli.

Ponovno smo se vrnili na sam začetek našega srečanja v Lovenjakov dvor v Polani, kjer so nas z nepozabno kulinarično domačo izvirno ponudbo razvajali izvrstni Pavlinjekovi gostinci. Ob že tradicionalonem Štefanovem »špricar vinu« so bili ponovno v ospredju traminci iz Anine kleti in iz štirih držav: Avstrije, Madžarske, Hrvaške ter Steyerjev dišeči slovenski traminec. Tako se je v prijetnem prijateljskem vzdušju sklenil nepozaben dan, ki pa ga je žal zaznamovala, tako kot že nekaj krat preskromna udeležba. Škoda, kajti tudi na tem viteškem srečanju smo mnogo lepega doživeli in se tudi marsičesa naučili ob spoznavanju Pomurske kulinarične in vinske ponudbe.

4.Vitez Milan Kolarič je opisal zgodovino njihove vinogradniške domačije.

6.Predstavitev klasične pridelave penin.

8.Razvajanje s predikatnim tramincem.

10.Na Kapeli  nam je zapel oktet iz Tišine.

bottom of page