top of page

20. Viteški zbor v Goriških Brdih

IZVOLILI SMO NOVEGA AMBASADORJA VITEŠKEGA REDA ŠTEFANA PAVLINJEKA.

 

Kot je že običajno vitezi Združenja slovenskega reda vitezov vina na spomladanskem Viteškem zboru opravimo pregled opravljenega dela v preteklem letu in sprejmemo program aktivnosti viteških omizij in Reda vključno s potrditvijo finančnega načrta.

Toda tokratni, 20. Viteški zbor, ki ga je vzorno pripravilo Viteško omizje Brda Vipavska dolina, v Gradu Dobrovo, v Goriških brdih, je bil še posebej pomemben, saj se je iztekel štiriletni mandat ambasadorju Reda dr. Milanu Pogačniku, ki bi lahko ponovno kandidiral in se kljub odličnemu vodenju ni odločil za ta korak. Namesto njega sta kandidirala izjemno dobra kandidata Iztok Podkrižnik VO Celje in Štefan Pavlinjek VO Pomurje.

Ob opravljenih tajnih volitvah, je očitno zbrane udeležence Viteškega zbora s svojim programom, z večino glasov, bolj prepričal Štefan Pavlinjek, ki je 26. marca 2023 nastopil štiriletni mandat ambasadorja Združenja slovenskega reda vitezov vina.

Čeprav Goriška brda niso bila tokrat obsijana s soncem, pa so nas viteški prijatelji VO Brda Vipavska dolina pričakali z lepo dobrodošlico imenitne Peneče rebule Kleti Dobrovo in slastnega, v testu pečenega pršuta.

Po nagovorih legendarnega župana Občine Brda Franca Mužiča in Kleti Dobrovo Goriška Brda Silvana Peršolje ter nastopa Briškega noneta in ženskega zbora Vinike, smo prisluhnili izredno zanimivi predstavitvi Brd skozi prizmo političnih in gospodarskih sprememb skozi stoletja muzejske svetovalke dr. Tanje Gomiršek.

V uradnem delu pa smo potrdili programsko poročilo ambasadorja Reda dr. Milana Pogačnika in finančno poročilo ter program za leto 2023. Prav tako so bili izvoljeni novi člani Sveta Reda, Nadzornega odbora in Viteškega razsodišča.

Prijetno druženje smo sklenili v restavraciji Kleti Brda z viteškim obedom, ob spremljavi vrhunskih  vin vitezov VO Brda Vipavska dolina.

1. Zbrali smo se Gradu Dobrovo.

2.Pričakal nas je slastni pečen pršut v testu.

3. Prijetno druženje

4. Prva vrsta z uglednimi gosti.

5. Udeležba je bila velika.

6.Zbor je odlično povezovala Andreja Erzetič.

9.Zapel nam je Briški nonet.

10. Delovno predsedstvo Viteškega zbora je vodil Blaž Žibret.

7.Nagovor župana  Občine Brda Franca Mužiča.

8. Brda skozi čas dr. Tanje Gomiršek.

11. Primopredaja dveh ambasadorjev Milana Pogačnika in Štefana Pavlinjeka.

12. Zahvalni nagovor novega ambasadorja Reda Štefana Pavlinjeka.

bottom of page