top of page

2. seja Sveta Reda 26.09.2019

konzuli VO, člani Sveta Reda

 

Muzej posvečen generalu Rudolfu Maistru in sodobnikom

 

Na 2. seji Sveta Reda, smo se na povabilo konzula VO Maribor Janeza Krambergerja, župana občine Lenart, sestali v Zavrhu v sončnih Srednjih Slovenskih goricah, v vinotoču in vinoteki VINO VITIS, lastnika Tomaža Rojsa. Prenovljena stavba je v bližini Maistrovega stolpa in obnovljene Štubičeve domačije, kjer je počitnikoval general in pesnik Rudolf Maister-Vojanov. V njej so s pomočjo občine Lenart in evropskih sredstev uredili lep muzej, posvečen velikemu domoljubu in njegovim sodobnikom, ki smo ga tudi obiskali. Od tod je tudi čudovit panoramski razgled na jezera in gozdove, mesta in vasi, griče, hribovja in gorovja vse tja do avstrijske Štajerske in hrvaškega Zagorja.

V neposredni okolici se kot na dlani raztezajo vinogradi z žlahtnimi sortami šipona, laškega in renskega rizlinga, sauvignona in chardonnaya, katerih blagodati smo v ponujenem vinskem izboru in značilni kulinarični ponudbi za ta prelep del Slovenije, poskusili tudi sami.

 

Seja je bila uspešna in med drugim smo tudi potrdili sprejem novih članov pripravnikov in napredovanj, ki jih bomo razglasili na Viteški slovesnosti v Termah Olimje, 7.12.2019, v organizaciji VO Celje.

Prav tako smo se seznanili z organizacijskimi pripravami na Viteški turnir vin, ki bo 26.10.2019 v Kempinski Palace hotelu Portorož, v organizaciji VO Slovenska Istra in Kras.

 

Maistrov razgledni stolp na Zavrhu

 

bottom of page