top of page

Publikacije

Zbornik Reda 2014
Uredil: Franci Jankovič, 2014


 

Haloze, pokrajine, ljudje in vino
Uredili: Stojan Kerbler, dr. Vladimir Korošec in
Nataša Petrovič, 2008

 

Prispevek obravnava izbrane fotografije iz opusa Stojana Kerblerja, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja načrtno zahajal v Haloze in fotografiral Haložane pri delu na prostem in v notranjščinah haloških koč. Kerblerjev opus je razmeroma dobro proučen, zato se avtorica ustavlja predvsem pri fotografijah, ki so manj znane ali celo prvič objavljene. Besedilo opozarja na krajinske spremembe v Halozah v zadnjih desetletjih, ki so nastale zaradi sprememb v zasaditvi vinogradov. 

Publikacijo si lahko ogledate s klikom na ta LINK

Vino v starih slovenskih jedeh
Uredili: Dino Del Medico, prof. dr. Livio Jakomin in
Zvest Apollonio, 2007 


Knjiga je nadaljevanje poslanstva Združenja slovenskega reda vitezov vina pri zbiranju in ohranjevanju kulturne dediščine na področju kulinarike in vina. Knjiga, poleg receptov, vsebuje izreke o vinu in izjemno bogato slikovno gradivo.V knjigi, ki obsega 160 receptov razvrščenih v 13 poglavjih, so predstavljeni zgodovinski recepti. Knjiga je na prestižnem tekmovanju Gourmand world cook book awards, v Londonu dobila nagrado kot najlepše ilustrirana knjiga.

Publikacijo si lahko ogledate s klikom na ta LINK

Tartufi in vino
Avtor: prof. dr. Livio Jakomin, 2006

 

Knjiga je razdeljena v trinajst poglavij. Vsako poglavje predstavlja določeno celoto posvečeno posebni tematiki. Po uvodnem delu, v katerem je predstavljena knjiga, vsebine kaj je tartuf in tartufi v Istri, sledi 8 zgodovinskih receptov poimenovanih po znanih osebnostih. Vsi recepti so zelo pregledni. Vsebujejo sestavine, način priprave in predlog vina. Recepti so vodilo kako lahko pripravite in uživate tartufe ob dobrem vinu. Predlagani recepti, vaša domišljija, izbran okus, vam bodo pripomogli, da še bolj spoznate tartufe in mogoče ustvarite popolnejše, boljše recepte. Potrudite se in uživajte. 

Publikacijo si lahko ogledate s klikom na ta LINK

 

Pesmi v čast vinu in domovini
Zbrali: Mitja Gobec, Milan Kneževič, Zvonka Kneževič in
Milan Lovrenčič, 2005 

 

Pesmi o trti in vinu ter napitnice oz. zdravičke so razširjene širom po Sloveniji, najbolj pa na Štajerskem. Pojejo se ob delu v vinogradu, domačih praznikih in kasneje v veseli družbi v času martinovanja. Prav tako si zapojemo nekaj pesmi v veseli družbi ob raznih osebnih praznikih ali na izletih. Pričujoča izdaja vsebuje razširjen izbor slovenskih pesmi o trti in vinu ter napitnic. V drugem delu te pesmarice so objavljena izvirna besedila pesmi na to tematiko izpod peresa naših vidnejših pesnikov in ljudskih pevcev. 

Publikacijo si lahko ogledate s klikom na ta LINK

Trte in vina na Slovenskem
Avtor: Ivo Kuljaj, 2005

 

Slovenija je v vseh pogledih rajska vinorodna dežela. Na njenem majhnem ozemlju na sončni strani Alp trta dokumentirano poganja vsaj že 2600 let. Njen terroir, ki ga med drugim določa mešanica klimatskih vplivov Sredozemlja, Alp in Panonske nižine s povprečnimi letnimi temperaturami od 9 do 13,7 stopinj Celzija v severni širini med 45,3 in 46,5 stopinjami, ji omogoča pridelavo najraznovrstnejših vin. V slovenskih vinskih kleteh bomo našli nežna, sveža, aromatična kot tudi vrhunska bela predikatna ter polna, ognjevita in prepoznavna sončna rdeča vina. Na kratko: Slovenija je vinska Evropa v malem.

Publikacijo si lahko ogledate s klikom na ta LINK

V družbi vinske trte
Avtor: Jože Križmančič

 

Beseda v pričujočih zapisih naj bo popotnica, namenjena vsem ljubiteljem vinske trte, tudi tistim, ki je ne gojijo, a vendar radi poslušajo govorico njenega sadu. To naj bo sporočilo iz časa očakov, ki so živeli pred sto petdesetimi leti in obdobje po njih. S pričujočimi utrinki želim le spomniti, koliko truda in vloženega prizadevanja  je bilo potrebno za nova rojstva vinogradništva po letu 1880, ko je trsna uš uničila stare necepljene, a vendar žlahtne nasade. Vse to je daleč za nami, celo čas, v katerem smo mi nadaljevali njihovo začeto delo in vnesli nekaj novosti, se je tudi že odmaknil.

Publikacijo si lahko ogledate s klikom na ta LINK

Zbornik Reda 2004
Uredil: Franci Jankovič, 2004 

 

"Prvo zahtevno leto delovanja našega Reda je za nami. Mnogo bogate vsebine in doživetij se je zgodilo. Imamo slovenski Red vitezov vina in ponosni smo na prehojeno pot. Pred vami je skrbno zbran material v besedi in sliki. Upam, da vam bo všeč. Če bo tako, bomo pripravili še kakšnega. Želim vam prijetno branje. Ohranite ga kot drag spomin za vas in vaše najdražje." Franci Jankovič, ob izidu zbornika.

Publikacijo si lahko ogledate s klikom na ta LINK

bottom of page