top of page

 18. viteško srecanje
28.05.2022

1. Udeleženci turnirja

1. Tehniški muzej Bistra

18. VITEŠKO SREČANJE 28. MAJ 2022

Končno nam je le uspelo. Po dveh letih odlaganj zaradi epidemije covida je Viteškemu omizju Ljubljana uspelo organizirati viteško srečanje s spremljevalkami in spremljevalci v sodelovanju z Združenjem slovenskega reda vitezov vina. Zbrali smo se v Tehniškem muzeju Bistra, ob izvrstni kulinarični zakuski in penini viteškega prijatelja Zdravka Mastnaka. V predavalnici Nikole Tesle je sledil uvodni pozdrav našega ambasadorja dr. Milana Pogačnika, nakar nam je direktor Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje, Janez KASTELIC na zelo zanimiv način predstavil zgodovino, posebnosti in skrivnosti največjega mokrišča v Sloveniji, ki je nastalo pred dvema milijonoma let in je uvrščeno na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Seznanili smo se lahko z zanimivostmi mokrotnega travišča z visoko biotsko raznovrstnostjo, na katerem so najdeni ostanki kultur, ki so se v ta prostor naseljevala skozi tisočletja in s prazgodovinskimi kolišči, vključno z najstarejšim odkritim lesenim kolesom na svetu.

Prav tako so po zanimivem predavanju udeležence pritegnili nazorni in praktični preizkusi na posameznih napravah izumitelja svetovnega kova Nikole Tesle.

Nato pa smo imeli pod strokovnim vodstvom ogled bogate in raznolike zbirke največjega slovenskega muzeja, ki je v več kot 70. let njegovega obstoja namenjen zbiranju, zaščiti in ohranjanju slovenske tehnične dediščine. Na več kot 6000 m2 površin nekdanjega kartuzijanskega samostana so predstavljene stalne zbirke s področja kmetijstva, vinogradništva, gozdarstva, lesarstva, ribištva, lovstva, tiskarstva, elektrotehnike in prometa. Seveda so bili največje pozornosti deležni starodobni avtomobili, od topolina in fička pa vse do velikih ameriških in angleških prestižnežev.

Po ogledu muzeja je sledil Viteški obed na bližnji kmetiji KUREN nad Vrhniko, od koder se odstira čudovit razgled nad Ljubljansko okolico in kjer so nam prijazni domačini ponudili v bogati kulinarični izbiri vse skrivnosti krušne peči z najboljšimi domačimi jedmi. Bilo je lepo in nepozabno druženje, ki ostane dolgo, dolgo v lepem spominu.

2. V predavalnici Nikole Tesle

3 Janez Kastelic o Barju

4. Poizkusi so uspeli

5. Ogled starodobnikov

6. in prestižnih vozil

7. Na kmečkem turizmu Kuren

8. Nagovor ambasadorja

9. Bilo nam je lepo in nepozabno

bottom of page