Publikacije

Zborniki

Zbornik Reda 2014
Uredil: Franci Jankovič, 2014

Zbornik Reda 2004

Uredil: Franci Jankovič, 2004
"Prvo zahtevno leto delovanja našega Reda je za nami. Mnogo bogate vsebine in doživetij se je zgodilo. Imamo slovenski Red vitezov vina in ponosni smo na prehojeno pot. Pred vami je skrbno zbran material v besedi in sliki. Upam, da vam bo všeč. Če bo tako, bomo pripravili še kakšnega. Želim vam prijetno branje. Ohranite ga kot drag spomin za vas in vaše najdražje." Franci Jankovič, ob izidu zbornika.

Ostale publikacije

Haloze, pokrajine, ljudje in vino

Uredili: Stojan Kerbler, dr. Vladimir Korošec in Nataša Petrovič, 2008
Prispevek obravnava izbrane fotografije iz opusa Stojana Kerblerja, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja načrtno zahajal v Haloze in fotografiral Haložane pri delu na prostem in v notranjščinah haloških koč. Kerblerjev opus je razmeroma dobro proučen, zato se avtorica ustavlja predvsem pri fotografijah, ki so manj znane ali celo prvič objavljene. Besedilo opozarja na krajinske spremembe v Halozah v zadnjih desetletjih, ki so nastale zaradi sprememb v zasaditvi vinogradov. 

Vino v starih slovenskih jedeh

Uredili: Dino Del Medico, prof. dr. Livio Jakomin in Zvest Apollonio, 2007
Knjiga je nadaljevanje poslanstva Združenja slovenskega reda vitezov vina pri zbiranju in ohranjevanju kulturne dediščine na področju kulinarike in vina. Knjiga, poleg receptov, vsebuje izreke o vinu in izjemno bogato slikovno gradivo.V knjigi, ki obsega 160 receptov razvrščenih v 13 poglavjih, so predstavljeni zgodovinski recepti. Knjiga je na prestižnem tekmovanju Gourmand world cook book awards, v Londonu dobila nagrado kot najlepše ilustrirana knjiga.

Tartufi in vino

Avtor: prof. dr. Livio Jakomin, 2006
Knjiga je razdeljena v trinajst poglavij. Vsako poglavje predstavlja določeno celoto posvečeno posebni tematiki. Po uvodnem delu, v katerem je predstavljena knjiga, vsebine kaj je tartuf in tartufi v Istri, sledi 8 zgodovinskih receptov poimenovanih po znanih osebnostih. Vsi recepti so zelo pregledni. Vsebujejo sestavine, način priprave in predlog vina. Recepti so vodilo kako lahko pripravite in uživate tartufe ob dobrem vinu. Predlagani recepti, vaša domišljija, izbran okus, vam bodo pripomogli, da še bolj spoznate tartufe in mogoče ustvarite popolnejše, boljše recepte. Potrudite se in uživajte.

Pesmi v čast vinu in domovini

Zbrali: Mitja Gobec, Milan Kneževič, Zvonka Kneževič in Milan Lovrenčič, 2005
Pesmi o trti in vinu ter napitnice oz. zdravičke so razširjene širom po Sloveniji, najbolj pa na Štajerskem. Pojejo se ob delu v vinogradu, domačih praznikih in kasneje v veseli družbi v času martinovanja. Prav tako si zapojemo nekaj pesmi v veseli družbi ob raznih osebnih praznikih ali na izletih. Pričujoča izdaja vsebuje razširjen izbor slovenskih pesmi o trti in vinu ter napitnic. V drugem delu te pesmarice so objavljena izvirna besedila pesmi na to tematiko izpod peresa naših vidnejših pesnikov in ljudskih pevcev.

Trte in vina na Slovenskem

Avtor: Ivo Kuljaj, 2005
Slovenija je v vseh pogledih rajska vinorodna dežela. Na njenem majhnem ozemlju na sončni strani Alp trta dokumentirano poganja vsaj že 2600 let. Njen terroir, ki ga med drugim določa mešanica klimatskih vplivov Sredozemlja, Alp in Panonske nižine s povprečnimi letnimi temperaturami od 9 do 13,7 stopinj Celzija v severni širini med 45,3 in 46,5 stopinjami, ji omogoča pridelavo najraznovrstnejših vin. V slovenskih vinskih kleteh bomo našli nežna, sveža, aromatična kot tudi vrhunska bela predikatna ter polna, ognjevita in prepoznavna sončna rdeča vina. Na kratko: Slovenija je vinska Evropa v malem.

V družbi vinske trte

Avtor: Jože Križmančič
Beseda v pričujočih zapisih naj bo popotnica, namenjena vsem ljubiteljem vinske trte, tudi tistim, ki je ne gojijo, a vendar radi poslušajo govorico njenega sadu. To naj bo sporočilo iz časa očakov, ki so živeli pred sto petdesetimi leti in obdobje po njih. S pričujočimi utrinki želim le spomniti, koliko truda in vloženega prizadevanja je bilo potrebno za nova rojstva vinogradništva po letu 1880, ko je trsna uš uničila stare necepljene, a vendar žlahtne nasade. Vse to je daleč za nami, celo čas, v katerem smo mi nadaljevali njihovo začeto delo in vnesli nekaj novosti, se je tudi že odmaknil.