V lepem sončnem dopoldnevu smo se člani Združenja slovenskega reda vitezov vina s spremljevalkami in spremljevalci ter vabljenimi uglednimi gosti zbrali na 16. Viteški slovesnosti v prelepem naravnem okolju, ki ga krasijo bogati vodni viri, gozdovi, hribi, polja in vinogradi na območju Obsotelja in Kozjanskega, kjer je kar 2000 pridelovalcev vina. Za naše najpomembnejše srečanje in druženje v letu je organizator Viteško omizje Celje izbralo Terme Olimia – hotel Sotelia, ki je izkazalo izjemno gostoljubje kot je v teh lepih kozjanskih krajih tudi ustaljena tradicija in njihova značilnost.
Ob imenitni zakuski iz Savinjske doline in peninah viteškega prijatelja Franca Jankoviča so se razvezali jeziki in družila ter tkala nova prijateljstva kar 160 udeležencev. Zahteven zalogaj za brezhibno organizacijo in izvedbo prireditve.
Kot je že po protokolu utečena navada smo ob fanfarah, na čelu s praporom Reda, vstopili v kongresno dvorano in skupaj ob spremljavi ženskega pevskega zbora Emina iz Podčetrtka odpeli himno Reda.
Sledili so pozdravni nagovori Ivana Mijoška, viteza vina, konzula Viteškega omizja Celje, Petra Misje župana občine Podčetrtek in viteza našega Reda, Zdravka Počivalška, ministra za gospodarstvo Republike Slovenije, Maje Pak, direktorice Slovenske turistične organizacije, Mete Frangež, vinske kraljice 2019 in Milana Pogačnika, viteza vina, ambasadorja Reda.
Tudi tokrat smo pozornost namenili tudi strokovnemu predavanju »Druženje vina in hrane«, ki ga je pripravil Edvard Kužner, vitez vina I. reda.
Po uvodnem delu je na slovesen način, kot ga določajo protokolarna pravila, sledil sprejem novih članov in napredovanja vitezov v višje stopnje reda. V viteza vina, najvišjo stopnjo reda, sta bila napredovana Majda Brdnik in Igor Zajec, člana Viteškega omizja Istra in Kras.
Viteški obed je bil pravo presenečenje v znamenju kolin in domače kuhinje kot je stoletja ustaljena na Kozjanskem območju. Izvirno, okusno in nepozabno doživetje, ki so ga podpirala vrhunska vina naših vitezov vinogradnikov in vinarjev Draga Kregarja, Rajka Pečnika in Ivana Mijoška, ki nas je ob domači sladici razvajal z mednarodno nagrajenim sladkim izbornim tramincem z dolgim žlahtnim okusom in globokim spominom.
In ob koncu ne ostane drugega kot iskrena zahvala in čestitka za kulinarično ponudbo hotelskemu kuharskemu in strežnemu osebju ter izjemne pohvale Viteškemu omizju Celje za izvrstno organizacijo in izvedbo nepozabne 16. viteške slovesnosti.