top of page

1. Obširni beljski vinogradi

Strokovni izlet VO Celje v Baranjo 30.11. – 1.12.2019

 

Za nami je zanimiv izlet v slavonsko Baranjo v sosednji Hrvaški. Pot nas je vodila v Kneževe vinograde, kjer smo obiskali vinsko klet Vina Belje, ki je najsodobnejša in  hkrati najstarejša v regiji. Kletne prostore zgodovino pisci omenjajo že v zapisih bitke pri Mohaču leta 1526, ko se je tu nahajala turška vojska Sulejmana Veličastnega. Skozi razgibano vinogradniško območje smo se po osem kilometrov dolgi »vinski cesti«, ki se nekoliko vzpenja v hrib, odpeljali do razgledne točke »Vidikovac« s katere se odpira lep pogled na 650 hektarjev širne beljske vinograde. Še bolj častitljiv je ogled njihove vinske kleti v treh dolgih etažah, kjer se bohoti  71 velikanskih sodov izdelanih iz kakovostnega slavonskega hrasta, med njimi je 17 takih kjer vsak vsebuje 10 tisoč litrov vina, preostalih 54 pa po 2000 litrov. Zelo bogat je tudi vinski arhiv  vrhunskih letnikov z 20 tisoč steklenicami. Sledila je zanimiva degustacija širokega izbora njihovih priznanih vin.

 

Baranja je lepa in privlačna pokrajina v vsakem letnem času saj je poleg dobrih vin znana tudi po slastni slavonski kulinariki, ki smo jo lahko preizkusili v vinski kleti in restavraciji prijatelja Vlatka Josića v kraju Zmajevac.

 

Posebno presenečenje pa je bil obisk »Čvarak festa« v Karancu. Gre za dolgoletni tradicionalni sejem, ki privabi številne turiste, saj na njem tekmujejo najboljši kuharji pri pripravi domačih ocvirkov. Njihov recept ob zajetni velikosti narezane sveže slanine je posebna skrivnost in resnično tudi dobro teknejo ob primerni vinski kapljici. Posebna strokovna komisija vedno razglasi tudi zmagovalca.

Z domačimi vinarji, ki so nas tudi že obiskali v Sloveniji, smo sklenili lepe prijateljske vezi.

 

2. Vinska klet Belje

3. Udeleženci izleta

4. Pred vinarijo Svijetli dvori

5. Degustacija baranjskih vin in dobrot

6. S prijateljem vinarjem Josičem

7. Na čvarak festu v Karanovcu

8. Kdo bo zmagovalec?

9. To pa dobro diši.

10. Dober tek!

bottom of page