top of page

1. Druženje v konzulatu

2. Prisluhnili smo Majdi Debevc.

3. Bilo je zanimivo in poučno.

4. Zahlvala konzula Ivana Mijovška

STROKOVNO PREDAVANJE O KONJAKU 29.2.2020

Člani viteškega omizja Celje smo se sestali na sedežu našega konzulata v Restavraciji Sonce v Rogaški slatini. Ob polni udeležbi smo prisluhnili zanimivemu predavanju o skrivnostih konjakov, ki nam jih je predstavila najboljša poznavalka konjakov in žganih pijač v Sloveniji sommelierka Majda Debevc. Med drugim je uspešna predavateljica opravila tri stopnje WSET za vino in žgane pijače na londonski šoli Wine&spirit education trust (WSET) in strokovno izobraževanje za pridobitev certifikata za žgane pijače, kar jo uvršča med največje poznavalce na področju žganih pijač v svetu.

Zanimivosti je kar stresala iz rokava in med drugim omenila, da pri nas pijeta konjak dve vrsti ljudi, tisti, ki bi bili radi opaženi, pa niti ne vedo, kaj je konjak, in tisti drugi, ki so preprosto hedonisti. »Pitje konjaka je obred, intimen odnos med vsemi, ki so sodelovali pri nastajanju konjaka, in pivcem,« je filozofijo pitja konjaka pojasnila Debevčeva. Same oznake konjakov (XO, VS in VSOP) danes ne pomenijo nič več, lahko pa na njihovi podlagi klasificiramo kakovost posameznega konjaka. VS pomeni, da je najmlajša sestavina konjaka stara dve leti, pri VSOP vsaj štiri leta, pri XO pa najmanj šest let oziroma – od leta 2016 dalje – najmanj deset let. »Te oznake smo prevzeli iz 19. stoletja. Takrat so pridelovalcem nekaj pomenile, danes pa jih ohranjamo, da se lažje znajdemo in ker so pravila za konjak, zapisana leta 1909, nastala na podlagi teh oznak,« je razložila.

Konjak začne nastajati že v vinogradu. Že takrat se pridelovalec odloči, kaj bo ponudil v kozarcu, in vsi postopki so podrejeni temu cilju. Kar 95 odstotkov francoskih konjakov je destiliranih iz bele vinske sorte ugni blanc. Po dvojni destilaciji imajo destilati med 70 in 72 odstotki alkohola. Nekateri pridelovalci stopnjo alkohola še pred hranjenjem v sodih s pomočjo vode znižajo na 60 odstotkov. Zato je tudi pomembno, ali je klet suha ali vlažna. Če je klet suha, bolj izhlapeva voda, če vlažna, pa bolj izhlapeva alkohol. Vsaka hiša ima več različnih kleti, ker tudi to močno vpliva na aromo konjaka.

»Konjak se pije po kapljicah, zanj si je treba vzeti čas. Tudi zaradi cene, konec koncev bi bila sramota denar vreči vstran, ne da bi zares uživali,« je sklenila svoje zanimivo predavanje Debevčeva in ob številnih vprašanjih potešila našo radovednost in vedoželjnost.

 

5. Druženje se nadaljuje.

6. Zadovoljna Božidar in Ivan

bottom of page