top of page

1. Ogled lovskega muzeja Franca Poloviča

2. Lovske trofeje iz Afrike

3. Tudi visoka žirafa je med njimi.

MARTINOVANJE VO LJUBLJANA IN VO DOLENJSKA, BELA KRAJINA IN POSAVJE

V GADOVI PEČI.

16. NOVEMBER 2019

 

Bila je jesenska novembrska sobota, ko smo se odpravili na pot v Gadovo peč, kjer nam je Turistično in vinogradniško društvo pred petimi leti podelilo domicilno listino in nam predalo ključ vinskega hrama z zavezo, da bomo z njimi ohranjali in negovali večno prijateljevanje. Naš viteški prijatelj Ivan Urbanč se je ponovno izkazal z odlično organizacijo in dogovorili smo se, da je to tudi hkrati lepa  priložnost za skupno druženje s člani Viteškega omizja Dolenjska, Bela Krajina in Posavje. Najprej nas je v Selah pri Dobovi prijazno pričakal viteški prijatelj Franc Polovič mlajši, da bi nam razkazal edinstveno lovsko zasebno zbirko na svetu z več kot 50 živali, ki jih v Afriki, slovenskih gozdovih in severni ameriški stepi uplenil njegov oče Franc Polovič, dolgoletni uspešni podjetnik, lovec in dobrotnik. V muzeju smo ob strokovnem vodstvu spoznavali zanimivosti in skrivnosti iz lovskega sveta ter občudovali številne lovske trofeje in nagačene živali. Sledilo je okrepčilo z zakusko in degustacijo imenitnih vin v vinski kleti.

Nadaljevanje poti ob reki Savi in nato Krki z blagim vzpenjanjem skozi gričevnat in z vinogradi porasel Dolenjski svet nam je obetal nova presenečenja. Najprej smo se ob dobrodošlici harmonikarjev pomudili ob našem vinskem hramu v Gadovi peči, nato pa družno ob povabilu domačih vinogradnikov in vinarja Komatarja, ki obdeluje 45 tisoč trt, prisostvovali svečanemu in hkrati duhovitemu obredu krstitve mošta v  vino cviček.

Po prijetnem nazdravljanju v prisotnosti župana občine Brežice Ivana Molana in našega ambasadorja Milana Pogačnika viteza vina smo krenili na Martinovo kosilo v izletniško kmetijo viteškega prijatelja Ivana Urbanča in  njegove desne roke  Zdenke Mirtek, nekdanje cvičkove kraljice in predsednice Vinogradniškega in turističnega društva Gadova peč. Martinova gos iz krušne peči in celotna obilna domača kulinarična ponudba je razvajala naše brbončice ob odličnem cvičku.

Prijateljsko druženje z viteškimi prijatelji Dolenjske, Bele krajine in Posavja smo sklenili z izročitvijo Zahvalne listine VO Ljubljana članom Vinogradniškega in turističnega društva Gadova peč in Hvalnice Gadovi peči, ki jo je v akrostihu spesnil konzul VO Ljubljana Aleks Štakul vitez vina. Bil je nepozaben dan, ki ga bo potrebno prej ko slej ponoviti.

4. Prisluhnili smo zanimivostim vodiča.

5. Odhod v Gadovo peč

6. V najlepši cvičkovi deželi

7. Zaščiteni grozdi žametne črnine

8. Pred našim hramom v Gadovi peči

9. V pričakovanju svetega Martina

10 Pridružil se nam je župan Brežic Ivan Molan.

11. V svečanem obredu se je mošt spremenil v vino.

12. Na Martinovo pojedino k Zdenki in Ivanu

13. Pričakala nas je slastna pogača.

14. Miza se je šibila pod kulinaričnimi dobrotami.

15. Ivan z Martinovo gosjo

18. Zadovoljstvo konzula Blaža Žibreta

21. Lojze je skrbel za naše zdravje.

16. V čast vinu in domovini Iva Kuljaja s cvičkom

19. Ambasador Milan s cvičkarjem Mastnakom

22. Podelitev zahvalne listine

24. Aleksova hvalnica Gadovi peči

17. Druženje viteških prijateljev dveh viteških omizij

20. V levo ali v desno Boštjan Milanu

23. Zahvalna

listina

bottom of page