top of page

Trgatev v Dobrovniku

1. Udeleženci turnirja

1 Zdaj pa gremo v akcijo.

2 Trgači na delu

3 Strokovna pomoč

4 Bilo je prijetno in koristno

Trgatev v Dobrovniku

 

Tudi letos je bilo v ampelografskem vinogradu v Dobrovniku  prijetno delovno vzdušje, ob že 15. mednarodni otroški trgatvi. Kot je znano, so leta 1999 v Dobrovniških goricah na Pap hegyu zasadili 800 komadov vinske trte različnih sort in kultivarjev. S tem je postal ta edinstveni Ampelografski vrt, eden največjih v Sloveniji. Kasneje so vinograd povečali še s tremi redi vinske trte Radgonske ranine – Viteški vinograd, ki smo ga zasadili člani Združenja slovenskega reda vitezov vina. S tem je  nastal največji učni center na prostem, ki omogoča tako vinogradnikom kot tudi učencem, dijakom, strokovnjakom in turistom možnost ogleda, izobraževanja in pokušnje grozdja ter vina.

Letošnja trgatev je bila posebej koristna dijakinjam in dijakom Biotehnične šole Rakičan, njihova ravnateljica Simona Potočnik je tudi naša vitezinja vina, saj so praktično uro izvedli v vinogradu in se pri tem marsikaj novega naučili o vinogradništvu in kletarjenju. Poleg obiračev Vinogradniškega društva Dobrovnik in njihovega predsednika Bojana Horvata, je trgalo tudi nekaj vitezov Združenja slovenskega reda vitezov vina, Viteškega omizja Pomurje, vključno z njegovim tajnikom Zlatkom Borakom. Tako so mlade trgače lahko marsikaj zanimivega poučili o grozdju in vinu. Namreč otroško trgatev, pri kateri sodelujejo tudi otroci iz Avstrije in Madžarske, in sploh učenje o vinogradništvu in vinarstvu podpirajo tudi slovenski vinski vitezi. To je tudi osnovno poslanstvo  Reda. S pomočjo vitezov vina otroci spoznavajo delo v času trgatve in na pravilen način tudi vse  kar je vezano na vinsko trto in na negovanje vina v vinski  kleti. Ob tem spoznavajo različne sorte grozdja in stare običaje v času trgatve.

Sicer pa so vinogradniki v tem prelepem delu države zadovoljni s pridelkom, tako s kakovostjo kot tudi s količino, saj so jim bile vremenske razmere naklonjene za zdravje grozdnih jagod.

5 Poučna trgatev

6 Bilo nas je dovolj

bottom of page